FAQ

Over biologisch

  Waarom biologische producten gebruiken?
 • Voor je schoonheid

  Bij biologische producten weet je zeker dat er geen stoffen in zitten die niets voor je huid doen of zelfs schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid (allergenen, irriterende en kankerverwekkende stoffen). Zo weet je zeker dat je alleen maar producten gebruikt die uit natuurlijke grondstoffen zijn samengesteld, die voornamelijk afkomstig zijn uit de biologische landbouw en rijk zijn aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Onze biologische verzorgingsproducten bevatten uitsluitend natuurlijke rijkdommen waarvan de kwaliteiten zich ruimschoots bewezen hebben en laten geen enkele ruimte voor synthetisch vervaardigde 'innovatieve en revolutionaire' actieve bestanddelen waarvan men de uitwerking op de lange termijn niet of nauwelijks kent.

  En die van onze planeet

  Met biologische verzorgingsproducten ben je zeker van een milieuvriendelijke productiemethode. De ingrediënten zijn afkomstig uit de biologische landbouw, die alle gebruik van pesticiden, onkruidverdelgers, kunstmest of genetische manipulatie afwijst. Ze worden verkregen door middel van eenvoudige en niet-vervuilende transformatiemethoden (zoals koude persing, maceratie en stoomdestillatie). Om de natuur en de dierenwereld te beschermen, mogen er verder geen vervuilende of niet biologisch afbreekbare bestanddelen worden gebruikt, zijn de verpakkingen gemaakt van recyclebaar materiaal en mag geen enkel product op dieren worden getest.

  In biologische winkels zie ik producten met het BDIH-keurmerk. Wat betekent dat?

  BDIH is een Duitse organisatie van fabrikanten en distributeurs van farmaceutische producten, dieetproducten, voedingssupplementen en persoonlijke verzorgingsproducten. Deze organisatie heeft haar eigen biologische keurmerk voor natuurlijke cosmetica. BDIH is de Duitse tegenhanger van het Franse Cosmébio. Momenteel zijn er besprekingen gaande om alle Europese keurmerken onder één noemer samen te brengen.

Over biologische producten

  Wat is een biologisch product?
 • De biologische producten van CATTIER zijn gecertificeerd door ECOCERT. CATTIER houdt zich strikt aan de strenge specificaties voor milieuvriendelijke en biologische cosmetica van het Franse ministerie voor Handel en Industrie. De producten zijn te herkennen aan het BIO-keurmerk, dat garandeert dat:
  - ten minste 95% van alle ingrediënten een natuurlijke oorsprong heeft;
  - ten minste 95% van alle gebruikte plantaardige stoffen uit de biologische landbouw afkomstig is;
  - ten minste 10% van alle ingrediënten uit de biologische landbouw afkomstig is.
  Dat het laatste percentage zo laag is, ligt aan de aanwezigheid van water in de formule. Water is een niet-certificeerbaar ingrediënt dat doorgaans 60% tot 80% inneemt.
  Deze percentages staan op de achterkant van de verpakking vermeld, onder de INCI-lijst, de lijst van ingrediënten waaruit het product is samengesteld.
  Bovendien bevatten biologische cosmetische producten van CATTIER gegarandeerd:
  - geen genetisch gemodificeerde bestanddelen;
  - geen ingrediënten uit de petrochemische industrie (paraffine, siliconen, polyethyleenglycol of polypropyleenglycol);
  - geen glycolether;
  - geen aluminiumzout;
  - geen synthetische geurstoffen;
  - geen kunstmatige kleurstoffen;
  - geen ongeoorloofde synthetische conserveringsmiddelen (parabenen, fenoxyethanol, EDTA, DMDM);
  - geen dierlijke grondstoffen.
  Zijn natuurlijke en biologische producten net zo werkzaam als 'klassieke' cosmetische producten?
 • De mens is al duizenden jaren bekend met natuurlijke hulpbronnen. Alle ingrediënten die in natuurlijke en biologische producten worden gebruikt, zijn goed voor de huid. Een klassiek cosmetisch product daarentegen bevat synthetische ingrediënten die uitsluitend ten dienste staan van de textuur, de kleur en de geur van het product.
  De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van biologische cosmetische producten niet stilgestaan. Tegenwoordig is er een gevarieerd assortiment verzorgingsproducten beschikbaar. Biologische producten zijn even goed als klassieke verzorgingsproducten, maar ze werken niet per se op dezelfde manier. Een biologische shampoo bijvoorbeeld schuimt minder dan een gewone shampoo. Hoe komt dat? Het antwoord is eenvoudig: beide shampoos wassen even goed, maar ze bevatten niet dezelfde tensioactieve stoffen. Een biologische shampoo kan bijvoorbeeld sodium cocoyl glutamaat (een wasactieve stof) bevatten, die veel zachter is dan andere tensioactieve stoffen.
  Wat is het verschil tussen biologische cosmetica en natuurlijke cosmetica?
 • Om te beginnen mag een product alleen 'natuurlijk' worden genoemd als dit 100% natuurlijke ingrediënten bevat.
  Biologische cosmetische producten bevatten natuurlijke ingrediënten van biologische herkomst, terwijl natuurlijke producten niet altijd biologisch zijn.
  Bij natuurlijke producten is niet bekend of er gebruik is gemaakt van pesticiden of kunstmest bij de teelt van de ingrediënten, en weet je ook niet welke extractiemethoden er gebruikt zijn en welke impact die op het milieu hebben.
  Het CATTIER Laboratorium verplicht zich ertoe in al zijn producten ingrediënten te gebruiken die voornamelijk afkomstig zijn uit de biologische landbouw, en garandeert daarmee producten die goed zijn voor je huid en voor het milieu.
  Hoe kunnen biologische verzorgingsproducten het milieu ontzien?
 • Als je een biologisch verzorgingsproduct koopt, weet je dat dat product in elk stadium van zijn ontwikkeling op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd:
  - Voor de teelt van de grondstoffen wordt op geen enkele wijze gebruikgemaakt van kunstmest, onkruidverdelgers, pesticiden of genetische manipulatie. De grondstoffen worden verkregen door middel van eenvoudige, niet-vervuilende transformatiemethoden, en zijn natuurlijk en biologisch afbreekbaar.
  - Bij de productie wordt rekening gehouden met het milieu. Zo is het gebruik van reinigingsmiddelen aan strikte regels gebonden om de milieuvervuiling zoveel mogelijk te beperken.
  - De verpakking van de producten is biologisch afbreekbaar of kan gerecycled worden.
  - Het bedrijf moet op een milieuvriendelijke manier met energie en afvalverwerking omgaan (scheiden van afval en recycling).
  Waarom hebben biologische producten een sterkere geur?
 • In biologische producten gebruiken we geen kleur- en geurstabilisators, omdat die ingrediënten een synthetische herkomst hebben. De kleur en geur kunnen na verloop van tijd sterker evolueren dan die van een niet-biologisch product, wat overigens niets afdoet aan de eigenschappen of kwaliteiten ervan.
  Het geurverschil tussen een biologisch en niet-biologisch product kan ook worden verklaard door het feit dat in niet-biologische producten synthetische geurstoffen worden gebruikt. Synthetische geurstoffen worden chemisch geëxtraheerd (met chemische oplosmiddelen) of verkregen door middel van synthese van de gewenste geurmolecuul. Bovendien gebruikt men in niet-biologische producten geurversterkende en stabiliserende stoffen om een duidelijk waarneembare en stabiele geur te kunnen garanderen, maar daarbij gaat het wel om synthetische bestanddelen.
  In de natuurlijke cosmetica gebruiken we natuurlijke geurstoffen op water- of alcoholbasis. Daardoor zijn de geurmoleculen in kleinere hoeveelheden aanwezig dan wanneer ze op synthetische wijze waren verkregen.
  Waarom heeft een biologisch product een andere textuur?
 • De textuur van biologische producten is enorm verbeterd, waardoor de textuur van niet-biologische producten steeds meer wordt benaderd. Het voornaamste verschil is dat een biologisch product geen siliconen bevat, omdat die niet biologisch afbreekbaar zijn. Siliconen zorgen er namelijk voor dat een product een zijdezacht, egaal gevoel geeft, makkelijk uitsmeert en de huid doet glanzen. Daarom worden ze veelvuldig in niet-biologische producten verwerkt. In biologische verzorgingsproducten zul je ook geen synthetische verdikkingsmiddelen aantreffen, zoals carbomeren, waarmee je iedere gewenste textuur kunt maken (melk, crème, gel, gel-crème) zonder dat het plakkerig aanvoelt. ECOCERT staat slechts een paar verdikkingsmiddelen toe (xanthaangom, cellulosegom, carrageen), en die ingrediënten veroorzaken vaak een plakkerig gevoel.
  Om dat tegen te gaan, maken we gebruik van natuurlijke kwaliteitsproducten als biologische plantaardige boters en oliën. Er komen steeds meer van dit soort producten waarmee de textuur en het huidgevoel kunnen worden verbeterd.
  Tegenwoordig komen er steeds meer natuurlijke ingrediënten op de markt die soortgelijke eigenschappen hebben als synthetische ingrediënten. Daardoor wordt het mogelijk biologische verzorgingsproducten een textuur te geven die steeds meer lijkt op die van niet-biologische producten.

Over de maatschappelijke betrokkenheid van CATTIER

  Waar komt de naam CATTIER vandaan?
 • CATTIER is in 1968 opgericht door Pierre Cattier, een van de initiatiefnemers van de harmonistische beweging. Vanuit zijn belangstelling voor alternatieve geneeskunde raakte hij geïnteresseerd in de ontwikkeling van op klei gebaseerde producten, die zowel een toepassing vinden in de geneeskunde als in de cosmetica. Hij was een visionair die veel van zijn tijdgenoten gebruik leerde maken van eenvoudige en natuurlijke ingrediënten.
  In 1987 kwam Daniel Aressy, een farmaceut-cosmetoloog die gespecialiseerd was in natuurlijke cosmetica, aan het roer van het bedrijf te staan. Hij heeft de filosofie van de oprichter verder uitgedragen door meer en betere producten op basis van natuurlijke ingrediënten te ontwikkelen. Onder zijn leiding richt het bedrijf zich steeds meer op milieuvriendelijke en biologische cosmetische producten en is het toegetreden tot de organisatie COSMEBIO.
  Waarom zou je producten van CATTIER gebruiken?
 • Sinds de oprichting (in 1968) heeft het CATTIER Laboratorium voor natuurlijke cosmetica al zijn kennis en knowhow ingezet ten dienste van ieders schoonheid en welzijn. Om de consument volop te laten meedelen in de vele geschenken van Moeder Aarde zonder het milieu of de natuur te schaden, heeft CATTIER een reeks biologische schoonheids-, reinigings- en verzorgingsproducten ontwikkeld die natuurlijk, aangenaam, zacht en doeltreffend zijn.
  De biologische cosmetica van CATTIER wordt ontwikkeld op basis van natuurlijke ingrediënten, die deels afkomstig zijn uit de biologische landbouw. De producten bevatten geen parabenen, fenoxyethanol, synthetische kleur- of geurstoffen of petrochemische derivaten.
  CATTIER biedt een uitgebreide reeks biologische producten, waarmee het bedrijf zich als marktleider positioneert. Onze biologische producten zijn redelijk geprijsd en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het aanbod van CATTIER omvat meer dan negentig schoonheidsproducten (gezicht en lichaam), reinigingsproducten (douche, intieme hygiëne, mondhygiëne), plantaardige oliën, kleisoorten (losse verpakkingen en kant-en-klaar), eaux de parfum, insectenwerende middelen en babyproducten.

  Worden de producten van CATTIER milieuvriendelijk verpakt?
 • Om het milieu te ontzien, hebben we ervoor gekozen het aantal verzamelverpakkingen te beperken. Die hebben immers vaak geen enkel nut en dienen alleen maar voor het oog. Bovendien gebruiken we voor al onze producten recycleerbare verpakkingen. Het Groene Punt-logo op de achterkant van onze verpakkingen geeft aan dat we meedoen aan het programma voor de gescheiden inzameling en recycling van verpakkingen.
  Wij vragen je om zelf ook een bijdrage te leveren aan het milieu door de verpakkingen van gebruikte producten gescheiden in te leveren.
  Waarom gebruiken we airless flacons voor onze gezichtscrème?
 • Airless flacons zijn de ideale oplossing om producten te beschermen en om te voorkomen dat het product verandert. Ze voorkomen bacteriële besmetting omdat je tijdens het opbrengen van de crème niet met je vingers in het potje zit en je voor de juiste hoeveelheid slechts heel even op het pompje hoeft te drukken. Op deze manier worden de crèmes beschermd tegen bacteriën en uv-straling, terwijl ze al hun eigenschappen behouden.
  Het airless systeem werkt als volgt: in de flacon zit een zakje dat geleidelijk vacuüm wordt getrokken naarmate het product gebruikt wordt. Het zakje wordt zo volledig in elkaar gedrukt dat de consument het product tot op de laatste druppel kan gebruiken. Met een airless flacon gaat er niets verloren.

Over de producten van CATTIER

  Hoe wordt de biologische sheaboter van CATTIER gewonnen?
 • Er bestaan verschillende extractiemethoden: koude persing en extractie met behulp van een oplosmiddel.
  CATTIER heeft ervoor gekozen zijn sheaboter door middel van koude persing te winnen. Dit levert een betere kwaliteit boter op, omdat de werkzame bestanddelen behouden blijven. Bovendien is deze methode goedgekeurd door ECOCERT, in tegenstelling tot extractie met behulp van oplosmiddelen, zodat de sheaboter van CATTIER het BIO-keurmerk kan dragen.
  Sheaboter ziet er aan de bovenkant soms korrelig uit. Hoe komt dat?
 • Sheaboter smelt bij 37 ºC (lichaamstemperatuur).
  Om het product te kunnen gebruiken, wordt de sheaboter iets verwarmd tot hij deze temperatuur heeft bereikt. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur koelt de boter langzamer of juist iets sneller af, waardoor dit korrelige effect ontstaat. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de sheaboter.
  Hoe komt het dat de groene-kleishampoo een bezinksel vormt?
 • Groene-kleishampoo bevat een flinke hoeveelheid groene klei met absorberende en zuiverende eigenschappen die het teveel aan talg op de hoofdhuid reguleren. Vanwege hun dichtheid hebben de kleideeltjes de neiging onder in het product een bezinksel te vormen. We raden aan het product goed te schudden vóór gebruik. Dit bezinksel doet echter niets af aan de kwaliteit van de shampoo.
  Ik ben zwanger. Kan ik de producten met etherische oliën gebruiken?
 • Het gebruik van bepaalde etherische oliën wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, met name als ze die etherische oliën innemen, inademen of in grote hoeveelheden onverdund op de huid aanbrengen. Maar in kleine hoeveelheden brengt contact met de huid geen risico's met zich mee, net als bij de meeste producten.
  Uit voorzorg raden we je echter aan gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap geen producten met etherische oliën te gebruiken, want dan loop je het meeste risico.
  Als je meer wilt weten voordat je een product gebruikt, kun je het best je apotheker of huisarts raadplegen.

 Waar kan ik de producten van Cattier proberen en kopen?

Product special

Perle d’Eau

pro1
3-in-1 oplossing voor perfecte make-up reiniging van gezicht, ogen en lippen.
300ml